Фотопроповідь

Пам`ятайте дружину Лотову

На древній палестинській землі, по якій ходив Авраам зі своїм племінником Лотом, на березі знаменитого Мертвого моря стоїть одинока скеля. Скеля як скеля, хіба що трохи незвична за формою. Але вона здавна привертає увагу людей, особливо туристів, тим, що за своїми обрисами нагадує фігуру жінки, як стверджують місцеві жителі — Лотової дружини. Так, саме тієї безіменної жінки, яка, втікаючи з приреченого на знищення міста, не втрималася від того, щоб кинути останній погляд на нього, де пройшов значний і, напевне, один із найкращих періодів її життя. Не беруся судити про те, чи цей камінний знак справді є тим біблійним стовпом. Справа не в достовірності конкретної скелі. Головне, що вона стоїть як наочний приклад для усіх поколінь і щось хоче сказати. «Пам'ятайте про Лотову дружину!» — ці слова Христа змушують нас задуматися на древньою історією і чомусь навчитися.

Перш за все, Лотова жінка ілюструє головну думку всієї Біблії: ставлення Бога до людини і ставлення людини до Божих вказівок. Хоча Лот згадується в Новому Заповіті як герой віри, у його житті було чимало неправильних вчинків. Взяти хоча б його вибір жити у розпусному, але матеріально перспективному місті. Вибираючи краще, він втратив усе. Але ця історія демонструє нам важливу істину: незважаючи на те, що Божа справедливість вимагає покарання, Господь використовує всі засоби, щоб врятувати тих, у серці кого є крихта віри у Творця. Він дає шанс врятуватися сім'ї Лота, навіть разом із його зятями — корінними громадянами Содому. Його воля полягала в тому, щоб праведник міг врятуватися від Божого покарання! Він попереджує Лота, посилає ангелів, вказує напрямок і місце для спасіння, тобто робить усе, щоб той не розділив долі розбещених жителів Содому та Гоморри.

Але в цій історії чітко виявляється ще одна, на жаль, гірка істина: не всі скористалися цим шансом. Жінка Лотова з власної волі перекреслила волю Божу — і загинула. Не Бог винен у її трагічній долі, Він усе зробив для спасіння родини, жінка сама вибрала те, що зробило її символом неслухняності, символом прив'язаності до земного.

Як часто доводиться чути нарікання людей на несправедливу долю, нарікання на Бога, Який не допомагає, не чує. Як часто люди стають, образно кажучи, соляними стовпами тільки тому, що не слухаються Божих вказівок щодо спасіння. Господь пропонує нам добру, щасливу долю, даючи через Своє Слово вказівки, як жити і куди іти. Бог через Ісуса Христа дав кожній людині шанс спастися від майбутнього гніву, але дехто, як жителі Содому, лише ожорсточується, хтось, як Лотові зяті, вважає це жартом чи казкою, а хтось уже на дорозі до спасіння просто оглядається із сумом назад…

«Пам'ятайте про Лотову дружину!» Пам'ятайте — і обирайте спасіння. Воно — у ваших руках, подароване Самим Богом. «Бо не жадаю Я смерті помираючого, говорить Господь Бог, але покайтеся та й живіть!» (Єз. 18:32).

Назад Вперед

 

   "  "